FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.05.13. 11:38 Orbán Katica

Mentás-chilis quinoa saláta

Címkék: menta gluténmentes vegetáriánus vegán quinoa

_DSC4922.jpg

Sokan, ha megtudják, hogy gluténmentes diétát követek, felteszik nekem a kérdést, hogy "De hát akkor mit eszel? Rizst és krumplit hússal?" Szerencsére nem ilyen szegényes a választék. A legtöbb bioboltban vagy nagyobb élelmiszer-üzletben kapható gluténmentes lisztkeverék (házilag is előállítható), amiből palacsintát, kenyeret vagy akár süteményt vagy pizzát is tudok készíteni. De nagyon szeretek különleges alapanyagokat kipróbálni: a különböző hüvelyesek mint. pl. a csicseriborsó vagy a vöröslencse, különleges lisztek (mák-, szezám-, lenmagliszt) vagy magok és gabonák (amarant, köles, hajdina) mind kísérletezésre ösztönöznek. Legutóbbi biobolt-látogatásom alkalmával többek között quinoát is beszereztem, amiből mentával és egy kis chilivel negyed óra alatt frissítő salátát készítettem.

 De mi is az a quinoa?

 

Habár gabonaként emlegetik, a quinoa a fűfélék, azon belül a libatopfélék nemzetségébe tartozó növény, a spenót rokona. Mustármag méretű magjáért termesztik, de levele salátaként is fogyasztható. Mivel összetétele nagyon hasonlít a legtöbb gabonához, ezért az amaranthoz és a hajdinához hasonlóan álgabonaként tartják számon. Leginkább Dél-Amerikában terem, azon belül is Peru és Bolívia vidékein.

 

Története

 

A quinoa Dél-Amerikából származik, az inkák aranyaként is emlegetik. Az Andokban 4000 m fölött is termeszthető volt, így helyettesítette a kukoricát, ami ezen a magasságon már nem terem meg. A helyiek a "minden gabonák anyja" megtisztelő névvel illették. A XVI. században az inkák és aztékok elleni háborúk idején a spanyol hódítók nem csak betiltották a termesztését, hanem halálbüntetést is róttak ki azokra, akit a fogyasztásán kaptak. A népet búza- és burgonyafogyasztásra kényszerítették. Céljuk ezzel az volt, hogy a növény termesztésével kapcsolatos vallási rituálékat megszüntessék, valamint az embereket legyengítsék. Ez a tilalom olyannyira sikeres volt, hogy egészen az 1970-es évekig csak Peru egyes elszigetelt vidékein volt fellelhető a növény. 1980-ban két amerikai fedezte fel ismét a növényt és kezdte el termeszteni Coloradoban. Ban Ki-Moon (Pan Gimun), az ENSZ főtitkára javaslatára 2013 a quinoa éve lett, mivel a növény előnyös tulajdonságai miatt eszköz lehet az éhínség leküzdésében. 

 

Miért együk?

 

  • mert szuperélelmiszer (superfood), ami azt jelenti, hogy majdnem minden olyan tápanyagot tartalmaz, ami a létfenntartáshoz szükséges, ezért a NASA kutatói is ajánlják űrhajósok táplálékaként
  • mert alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás étrendbe is illik
  • mert gazdag magnéziumban, cinkben, kálciumban és vasban, valamint B, C és E vitaminban
  • mert kiváló fehérjeforrás, sokkal több teljes értékű fehérjét tartalmaz mint pl. a rizs
  • mert könnyen emészthető
  • mert gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják
  • mert csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
  • mert finom

 

Előkészítése, fogyasztása

 

Fogyaszthatjuk salátaként, köretként, pattogatott formában, de lisztté őrölve süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle. Kásaként gyümölccsel finom és tápláló reggeli készülhet belőle. Fontos, hogy főzés előtt alaposan mossuk meg, mert a magokat egy keserű anyag, a szaponin vonja be, ami a kártevőket hivatott elijeszteni.  

 

És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

1 bögre quinoa

1/2 kezeleten citrom

2 paradicsom

1 piros chili

1/2 kígyóuborka

1 csomag retek

15 szem fekete olívabogyó

1csokor petrezselyem

1 csokor menta

olívaolaj

 

A quinoát alaposan leöblítjük, kevés olajon megpirítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk és fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. A paradicsom magját eltávolítjuk, a chilit kierezzük, majd minden zöldséget apróra kockázunk. Az olívabogyót felkarikázzuk, a zöldfűszereket aprítjuk. A megfőtt quinoát egy fa deszkára kiterítjük, hagyjuk kihűlni és így a felesleges nedvesség is elpárolog. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, megszórjuk a citrom reszelt héjával, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk. Köretként vagy salátaként tálaljuk. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr586158809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása