FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.05.08. 14:49 Orbán Katica

Csirke, zeller, Provence: levendulás-citromos csirke almás zellerpürével

Címkék: csirke citrom levendula zeller

_DSC4750-2.jpg

A levenduláról nekem két hely jut eszembe: az egyik természetesen a végtelen levendulaföldjeiről híres Provence, ahol szívesen kifeküdnék egyszer egy mezőre és bámulnám az eget órákig. A másik a káptalantóti piac, a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme, ahol nyaranta a környék termelői az árnyas fák alatt házi kecskesajtot, igazi házi kenyeret, lekvárokat, kolbászokat kínálnak, de lehet itt kapni mézet és néha egy pálinka- vagy borkóstolóba is belefuthatunk. Itt kóstoltam először levendulaszörpöt és -mézet, azóta nem csak az illatáért, hanem az ízéért is szeretem ezt a növényt. Pár hete a fűszeresnél megláttam egy doboz szárított levendulát és a nyár jutott eszembe. A múltkor panna cottát ízesítettem vele, most a citromos csirkét bolondítottam meg és almás zellerpürével tálaltam.

Hozzávalók:

8 db csirke felsőcomb (lehetőleg tanyasi)

1 db citrom 

olívaolaj

1 kávéskanálnyi szárított levendula

1 kávéskanál méz

2 nagy zeller

2 db alma

2 evőkanál vaj

csirkealaplé

frissen őrölt tarkabors 

A csirkecombokat fél citrom reszelt héjával és levével, egy kis olívaolajjal, frissen őrölt tarkaborssal és a levendulával összekeverjük és pár órára a hűtőbe tesszük pácolódni. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a csirkecombokat egy tepsibe helyezzük, sózzuk, letakarjuk alufóliával és puhára sütjük. Közben elkészítjük a zellerpürét: a zellert és az almát meghámozzuk, daraboljuk, egy kevés vajon egy kis csirkealaplével puhára pároljuk, sózzuk, borsozzuk és hideg vajjal összeturmixoljuk. A puhára sült csirkéről levesszük a fóliát, a levét egy kis lábosba öntjük, összeforraljuk a mézzel, pár csepp citromlével, egy merőkanálnyi alaplével. Addig forraljuk, míg egy sűrű szószt nem kapunk belőle, majd leszűrjük. A sütőt felmelegítjük 220 fokra és pirosra sütjük a combokat. Evés közben garantáltan Provence-ban érezzük majd magunkat!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr456135216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása