FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.05.01. 20:16 Orbán Katica

Gluténmentes amerikai palacsinta

Címkék: édesség palacsinta eper gluténmentes

_DSC4195.jpg

 

Hétközben általában egészséges ételekkel indítjuk a napot: müzlit, kásákat eszünk reggelire vagy egy gyümölcsturmixot készítünk banánból, almából, narancsból, vagy ha szezonja van, bogyós gyümölcsökből. Ezek mind gyorsan megvannak, táplálóak, egészségesek és persze finomak is. Hétvégén aztán kicsit elengedjük magunkat és "bűnözünk": jöhet a palacsinta, omlett, francia pirítós, eljön a nagy, komótos reggelik ideje. A múltkor itt volt nálunk Kata, a keresztlányunk, aki egy eseménydús nap után jó sokáig aludt, így volt időm elkészíteni a kényeztetős reggelit: amerikai palacsintát. Mivel én gluténmentes diétát követek, de nem szerettem volna kimaradni a jóból, ezért gluténmentes lisztből készítettem. Az amerikai palacsinta kicsit sűrűbb, kelesztett tésztából készül sütőporral, amitől az eredmény egy könnyű szerkezetű, ámde vastag palacsinta. Ha nagyon autentikus amerikai palacsintát akarunk tálalni, akkor elmaradhatatlan a juharszirup, mi most mézzel és eperrel ettük, így sem volt rossz :)

Palacsintát már a rómaiak is ettek, neve latinul placenta (lepény) volt. Magyarul először a XVI. században említették meg az erdélyi fejedelem főszakácsának szakácskönyvében. A palacsinta az egész világon elterjedt, országonként a neve és az összetétele is változik. A mi palacsintánkhoz hasonló az osztrák palatschinke, a német eierkuchen, a szláv területeken általában palačinka a neve, a hollandok pannenkoek-nek hívják. Édesen általában lekvárral, túróval, gyümölcsökkel fogyasztják, sósan pedig zöldséggel, sajttal, esetleg hússal töltik meg.

 

Változatai:

Franciaországban a crepe tésztája hajszálvékony, sós változata a hajdinalisztből készült galette.

Olaszországban a csicseriborsó lisztből készült farinata di ceci terjedt el, Toszkánában a neccit gesztenyelisztből készítik.

Oroszországban a blini élesztővel, hajdinalisztből készül, kaviárral, tejföllel tálalják. 

A svábok a palacsintát vékony csíkokra vágják és levesbetétként használják.

A finn pannukakkut kemencében vagy sütőben sütik ki.

Az indiai változat rizslisztből, kókuszvízzel és rizssziruppal készül.

Az amerikai pancake szódabikarbóna vagy sütőpor hozzáadásával készül, juharsziruppal öntik le. 

 

Hozzávalók:

250 g gluténmentes liszt

2,5 dl tej

3 tojás

1 teáskanál sütőpor

egy evőkanál olvasztott vaj

egy csomag vaníliás cukor

A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáöntjük a tejet, az olvasztott vajat és a tojás sárgáját. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan összekeverjük a lisztes masszával. Egy tapadásmentes serpenyőben a korong alakú palacsintákat aranybarnára sütjük. Vigyázat, nagyon finom és nagyon laktató!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr456100311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása