FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.04.09. 18:24 Orbán Katica

Kenyérre lehet kenni: házi csirkemájpástétom

Címkék: csirkemáj kakukkfű aszalt szilva kapribogyó pástétom shiitake

_DSC3731-3.jpg

A máj finom, a máj egészséges. Tele van vitaminokkal, többek között A, B, C, E- vitaminokat tartalmaz, dugig van folsavval és emellett remek vas- és kálciumforrás is. Sokan óvakodnak tőle, mert egyrészt a menzáról borzasztó emlékeket őriznek a kemény, fűrészpor ízű resztelt májról, másrészt a májban felhalmozódott méreganyagoktól tartanak. Az előbbit ki lehet küszöbölni azzal, hogy csak utólag sózzuk a májat és soha nem engedjük túlkészülni, az utóbbitól pedig nem kell félnünk, mivel a máj kiválasztja és nem tárolja a káros anyagokat. 

A boltban kapható májkrémek  ipari szalonnát, aromát, ízfokozót, pácsót, emulgeálószert, tartósítószert, emellett nyomokban májat tartalmaznak. De hát ki akarna ilyen dolgokat enni, mikor otthon is 5 perc alatt el lehet készíteni az isteni pástétomot és nem kell hozzá semmi más, csak máj, vaj és fűszerek?

Az alábbi recept egy egyszerű alaprecept. Én a múltkor shiitake gombával turbóztam fel, de isteni zsályával, esetleg bátrabbak aszalt szilvával is kipróbálhatják. A toszkán konyhában a crostini di fegatini kapribogyóval készül, a franciák konyakkal és tejszínnel készítik.

Hozzávalók:

0,5 kg csirkemáj (jó minőségű, szabadon tartott csirke mája)

25 dkg vaj

2 kanál olívaolaj 

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

egy ujjnyi fehérbor

1 ág kakukkfű

só, bors

+ 6-7 dkg olvasztott vaj vagy kacsazsír a tetejére

 

A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, egy serpenyőben olívaolajon megpároljuk. A serpenyő alatt a lángot erősebbre állítjuk és beletesszük a megtisztított csirkemájat. Hozzátesszük a kakukkfű ágat, borsozzuk és hirtelen megsütjük. 2 percig pirítjuk, míg kérget kap, ezután hozzáadjuk a fehérbort és addig sütjük, míg a máj belseje még rózsaszín, de már nem véres. Ez kb. még 2-3 percig tart. Mikor kész a máj, megsózzuk, és a hideg vajat fokozatosan hozzáadva összeturmixoljuk. Átpasszírozzuk egy sűrű szitán és egy szép üvegbe vagy kerámiatálba tesszük, a tetejére pedig az olvasztott kacsazsírt vagy vajat csorgatjuk. Ez segít lezárni a pástétomot, így tovább eltart. Bár addig még sosem jutottunk el, hogy megromlott volna, mert annyira finom, hogy 1-2 nap alatt mindig eltűnik. :)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr646001173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása