Na jó, ez nem egy ötperces felvágom, belevágom, összerottyantom recept lesz, de megéri vele pepecselni, mert a végeredmény isteni. Először is, kezdjük a paradicsommal: nyár van, a piacon hegyekben állnak a "szabadföldi" paradicsomok, gyönyörű pirosak, egyformák és egyformán íztelenek. Én mindig alig várom, hogy megjelenjen a piacon a parasztparadicsom (nem én találtam ki, a legtöbb termelő ezt írja ki), ami bumfordi, göcsörtös, minden, csak nem szép, de cserébe jó húsos és mily' meglepő - paradicsom íze van.
Sosem szerettem az olyan lecsót, amiben mindenféle héjak pöndörödnek, ezért ezektől igyekszem megválni. A paradicsomot és a paprikát is meghámoztam és hogy megkönnyítsem a dolgom, vastag húsú kápia paprikát használtam (kaliforniaival is kiválóan működik). Természetesen a többi hozzávaló minősége is nagyon fontos, nincs annál rosszabb, ha a kolbász fűrészpor ízű, a fűszerpaprika meg keserű.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
4 db naaaagy paradicsom
2-3 db kaliforniai vagy 4-5 kápia paprika
arasznyi kolbász (elhagyható, de azért sokat hozzátesz :) )
fűszerpaprika
olívaolaj
kacsa- vagy libazsír
só
csipet cukor
2-3 ág friss kakukkfű
A paradicsomok héját X alakban bevágjuk, pár másodpercre lobogó vízbe tesszük, majd hideg (akár jeges) vízben lehűtjük, így könnyedén le tudjuk hámozni a héját. Kicsumázzuk, kikaparjuk a magját, negyedeljük, egy sütőpapírral kibélelt tepsin kevés olívaolajjal, sóval, cukorral, kakukkfűvel összekeverjük, 100 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percen keresztül aszaljuk. A paprikát nyílt lángon, grillen vagy 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a héja megfeketedik. Ekkor egy jól zárható műanyag dobozba tesszük "izzadni", mikor kihűlt, a héját könnyen le tudjuk szedni. A hagymát cikkelyekre vágjuk, kevés zsíron megpirítjuk, megszórjuk a paprikával, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt. A paprikát kicsumázzuk és hosszában csíkokra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk és most jöhet egy kevéske vízzel az összerottyantás :) A végeredmény egy intenzív, paradicsomos, sűrű szaftos lecsóistenség.
A Facebookon is megtalálsz
Utolsó kommentek