FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.05.26. 14:20 Orbán Katica

Tökfőzelék kicsit másképp

Címkék: főzelék gluténmentes húsmentes kapor tök vegetáriánus lisztmentes

tökfözi.jpg

Gyerekkoromban -mint a legtöbben- ki nem állhattam a tökfőzeléket. Főleg az agyonlisztezett és péppé főzött menzás változatát nem szerettem azzal a típusú fasírttal, amiben több volt a fokhagyma, mint a hús. A kapor sem tartozott a kedvenceim közé Nagypapám nagy bánatára, aki legszívesebben mindent kaporral ízesített volna. Amikor elkezdtem főzni, rájöttem, hogy a főzelék nem feltétlenül egy csirizes massza, sőt, a lisztes habarást a legtöbb esetben ki is lehet hagyni, mivel rengetegféleképpen lehet sűríteni liszt nélkül is: például a zöldség egy részét pépesítjük, így önmagával sűrítjük a főzeléket, egyesek a főtt krumplira esküsznek, de ha már mindenképpen ragaszkodunk a liszthez, próbálkozhatunk egy kis köles- vagy rizsliszttel. Időközben a kaprot is megszerettem és egyre többször használom tavaszi zöldségekhez, halhoz vagy újkrumplihoz. Pár napja szép zsenge tököt kaptam a piacon, így még hámozni sem kellett. Tejszínes-fokhagymás tökfőzeléket készítettem belőle, ami nagy melegben, hidegen különösen jólesik. Aki eddig nem szerette a tökfőzeléket, mostantól imádni fogja :)

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 db 50-60 dkg-os zsenge tök

1 kisebb fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kiskanálnyi vaj

pár csepp alma-, rizs- vagy fehérborecet 

2 dl tej

1 dl házi tejföl

1 dl tejszín

1 csokor kapor

0,5 dl fűszeres száraz fehérbor

kevés reszelt citromhéj

bors

A tököt megmossuk és nagy lyukú reszelőn hosszú mozdulatokkal spagettiszerű hosszú csíkokra gyaluljuk. Egy tálban összekeverjük pár csepp ecettel és egy csipet sóval, 10 percig állni hagyjuk. Addig a hagymát és a fokhagymát lereszeljük, vajon megpároljuk, hozzáadjuk a kevés bort, pár percig hagyjuk rotyogni, hogy besűrűsödjön és az alkohol elpárologjon belőle. A kapor szárát egy kés lapjával kilapítjuk, hozzáadjuk a boros hagymához, majd felöntjük a tejjel, tejföllel és tejszínnel, sózzuk. A tökből egy maréknyit kiveszünk, kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a tejszínes mártáshoz, majd lassú tűzön kb. 10 percig rotyogtatjuk addig, míg be nem sűrűsödik. Mikor már tejszín sűrűségű a mártásunk, kiszedjük belőle a kaporszárakat, leturmixoljuk, sűrű szitán átszűrjük, visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a maradék kinyomkodott tököt. 3-4 percig lassú tűzön főzzük, megszórjuk apróra vágott friss kaporral. 

A Facebookon is megtalálsz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr456210754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása