Gyerekkoromban -mint a legtöbben- ki nem állhattam a tökfőzeléket. Főleg az agyonlisztezett és péppé főzött menzás változatát nem szerettem azzal a típusú fasírttal, amiben több volt a fokhagyma, mint a hús. A kapor sem tartozott a kedvenceim közé Nagypapám nagy bánatára, aki legszívesebben mindent kaporral ízesített volna. Amikor elkezdtem főzni, rájöttem, hogy a főzelék nem feltétlenül egy csirizes massza, sőt, a lisztes habarást a legtöbb esetben ki is lehet hagyni, mivel rengetegféleképpen lehet sűríteni liszt nélkül is: például a zöldség egy részét pépesítjük, így önmagával sűrítjük a főzeléket, egyesek a főtt krumplira esküsznek, de ha már mindenképpen ragaszkodunk a liszthez, próbálkozhatunk egy kis köles- vagy rizsliszttel. Időközben a kaprot is megszerettem és egyre többször használom tavaszi zöldségekhez, halhoz vagy újkrumplihoz. Pár napja szép zsenge tököt kaptam a piacon, így még hámozni sem kellett. Tejszínes-fokhagymás tökfőzeléket készítettem belőle, ami nagy melegben, hidegen különösen jólesik. Aki eddig nem szerette a tökfőzeléket, mostantól imádni fogja :)
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db 50-60 dkg-os zsenge tök
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kiskanálnyi vaj
pár csepp alma-, rizs- vagy fehérborecet
2 dl tej
1 dl házi tejföl
1 dl tejszín
1 csokor kapor
0,5 dl fűszeres száraz fehérbor
kevés reszelt citromhéj
só
bors
A tököt megmossuk és nagy lyukú reszelőn hosszú mozdulatokkal spagettiszerű hosszú csíkokra gyaluljuk. Egy tálban összekeverjük pár csepp ecettel és egy csipet sóval, 10 percig állni hagyjuk. Addig a hagymát és a fokhagymát lereszeljük, vajon megpároljuk, hozzáadjuk a kevés bort, pár percig hagyjuk rotyogni, hogy besűrűsödjön és az alkohol elpárologjon belőle. A kapor szárát egy kés lapjával kilapítjuk, hozzáadjuk a boros hagymához, majd felöntjük a tejjel, tejföllel és tejszínnel, sózzuk. A tökből egy maréknyit kiveszünk, kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a tejszínes mártáshoz, majd lassú tűzön kb. 10 percig rotyogtatjuk addig, míg be nem sűrűsödik. Mikor már tejszín sűrűségű a mártásunk, kiszedjük belőle a kaporszárakat, leturmixoljuk, sűrű szitán átszűrjük, visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a maradék kinyomkodott tököt. 3-4 percig lassú tűzön főzzük, megszórjuk apróra vágott friss kaporral.
A Facebookon is megtalálsz.
Utolsó kommentek