A rakott krumpli rém egyszerű fogás, általában az elkészítésén nem szoktak sokat variálni: főtt krumpli és tojás, karikákra vágott kolbász és jó sok tejföl összesütve. A végeredmény csak azon múlik, hogy milyen minőségű alapanyagból főzünk. Nekem az edény alján lévő szottyos-morzsalékos rész a kedvencem, de van, aki az odasült krumpliszeletekért rajong.
Május végén kezdődik a Gourmet Fesztivál, aminek idén a rakott krumpli lesz a főszereplője. Ez alkalomból múlt héten Magyarország három Michelin-csillagos séfje elkészítette a saját verzióját. Vettem a bátorságot és én is újragondoltam ezt a hagyományos ételt: a burgonyát gratin-ként készítettem el, amit tejfölzselével borítottam, a tetejére pedig buggyantott tojás került, az egészet pedig megszórtam kolbászmorzsával.
Hozzávalók:
A gratin-hez:
1 kg burgonya
1 dl tejföl
3 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
frissen reszelt szerecsendió
vaj
A tejfölzseléhez:
2 dl tejföl
1 dl tejszín
3 lap zselatin
csipet só
továbbá:
fél szál kolbász
fejenként 1 tojás
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A kolbászt apróra vágjuk és egy serpenyőben kisütjük a zsírját. A burgonyát meghámozzuk, késsel vagy szeletelővel 2-3 mm-es szeletekre vágjuk és vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Egy gratinformát (én piteformában készítettem el) fokhagymával kikenünk, majd kivajazunk. A tejszínt a tejföllel és a 2 gerezd péppé zúzott fokhagymával simára keverjük. A burgonyaszeleteket lecsöpögtetjük, megszárítjuk, a kivajazott formába körbe-körbe lerakjuk. Rétegenként sózzuk, megszórjuk szerecsendióval, majd mikor leraktuk az összes krumpliszeletet, meglocsoljuk a fokhagymás tejszínnel és a kolbász zsírjával. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a krumpliszeletek a tejszínt magukba nem szívják. A teteje legyen szép piros.
Közben elkészítjük a tejfölzselét: A zselatinlapokat beáztatjuk 5 percre hideg vízbe. A tejszínt és a tejfölt kb. 50 fokosra melegítjük egy lábosban, csipet sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kiáztatott és jól kinyomkodott zselatinlapokat. Egy folpack-kal kibélelt tálcára öntjük és a hűtőben hagyjuk megdermedni.
A buggyantott tojáshoz egy kávéscsészét kibélelünk folpack-kal, úgy, hogy bőven lógjon túl a csésze peremén. Egy csepp olajat öntünk a fóliába (különösen jó szarvasgomba-olajjal). Feltörjük a tojást, óvatosan beleeresztjük a fóliával kibélelt csészébe, sózzuk. A fóliát szorosan összefogjuk és összecsomózzuk. Az így előkészített tojásokat forró vízben 5 percig főzzük.
Tálalás: A tojásról levágjuk a fóliát. A gratin-re, mikor már nem túl forró, ráhelyezzük a tejfölzselét, majd a tojást, óvatosan beleszúrunk, amitől a lágy sárgája ráfolyik a krumplira. Megszórjuk kolbászmorzsával és kész is a rendkívül krémes, de mégis rakott krumpli ízű csoda.
(a képen technikai okokból egyszerű lágytojás szerepel)
A facebookon is megtalálsz.
Utolsó kommentek