FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.05.19. 18:37 Orbán Katica

Rakott krumpli reloaded

Címkék: burgonya tojás krumpli gluténmentes rakott krumpli

_DSC5191-4.jpg
A rakott krumpli rém egyszerű fogás, általában az elkészítésén nem szoktak sokat variálni: főtt krumpli és tojás, karikákra vágott kolbász és jó sok tejföl összesütve. A végeredmény csak azon múlik, hogy milyen minőségű alapanyagból főzünk. Nekem az edény alján lévő szottyos-morzsalékos rész a kedvencem, de van, aki az odasült krumpliszeletekért rajong.  

Május végén kezdődik a Gourmet Fesztivál, aminek idén a rakott krumpli lesz a főszereplője. Ez alkalomból múlt héten Magyarország három Michelin-csillagos séfje elkészítette a saját verzióját. Vettem a bátorságot és én is újragondoltam ezt a hagyományos ételt: a burgonyát gratin-ként készítettem el, amit tejfölzselével borítottam, a tetejére pedig buggyantott tojás került, az egészet pedig megszórtam kolbászmorzsával. 

Hozzávalók:

A gratin-hez:

1 kg burgonya

1 dl tejföl

3 dl tejszín

2 gerezd fokhagyma

frissen reszelt szerecsendió

vaj

A tejfölzseléhez:

2 dl tejföl

1 dl tejszín

3 lap zselatin

csipet só

továbbá:

fél szál kolbász

fejenként 1 tojás

A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A kolbászt apróra vágjuk és egy serpenyőben kisütjük a zsírját. A burgonyát meghámozzuk, késsel vagy szeletelővel 2-3 mm-es szeletekre vágjuk és vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Egy gratinformát (én piteformában készítettem el) fokhagymával kikenünk, majd kivajazunk. A tejszínt a tejföllel és a 2 gerezd péppé zúzott fokhagymával simára keverjük. A burgonyaszeleteket lecsöpögtetjük, megszárítjuk, a kivajazott formába körbe-körbe lerakjuk. Rétegenként sózzuk, megszórjuk szerecsendióval, majd mikor leraktuk az összes krumpliszeletet, meglocsoljuk a fokhagymás tejszínnel és a kolbász zsírjával. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a krumpliszeletek a tejszínt magukba nem szívják. A teteje legyen szép piros. 

Közben elkészítjük a tejfölzselét: A zselatinlapokat beáztatjuk 5 percre hideg vízbe. A tejszínt és a tejfölt kb. 50 fokosra melegítjük egy lábosban, csipet sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kiáztatott és jól kinyomkodott zselatinlapokat. Egy folpack-kal kibélelt tálcára öntjük és a hűtőben hagyjuk megdermedni.

A buggyantott tojáshoz egy kávéscsészét kibélelünk folpack-kal, úgy, hogy bőven lógjon túl a csésze peremén. Egy csepp olajat öntünk a fóliába (különösen jó szarvasgomba-olajjal).  Feltörjük a tojást, óvatosan beleeresztjük a fóliával kibélelt csészébe, sózzuk. A fóliát szorosan összefogjuk és összecsomózzuk.  Az így előkészített tojásokat forró vízben 5 percig főzzük. 

Tálalás: A tojásról levágjuk a fóliát. A gratin-re, mikor már nem túl forró, ráhelyezzük a tejfölzselét, majd a tojást, óvatosan beleszúrunk, amitől a lágy sárgája ráfolyik a krumplira. Megszórjuk kolbászmorzsával és kész is a rendkívül krémes, de mégis rakott krumpli ízű csoda.

(a képen technikai okokból egyszerű lágytojás szerepel)

A facebookon is megtalálsz.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr216181069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán Gábor 2014.05.30. 12:29:28

Nagyon tetszik! Kipróbálom!
süti beállítások módosítása