FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.04.25. 15:19 Orbán Katica

Egy tányérnyi tavasz: zöldspárga-krémleves

Címkék: spárga gluténmentes zöldspárga

_DSC4592-3-2.jpg

 

A nagy húsvéti sonka-tojás-bárány kombó után a szervezetem sírva könyörgött egy kis zöldségért. Milyen jó, hogy elkezdődött a spárgaszezon! Ilyenkor nálunk minden héten legalább egyszer kerül spárga az asztalra. Sütve, párolva, hollandi mártással, levesnek, zölden vagy fehéren, bárhogy jöhet. Nem tudjuk és nincs is időnk megunni, mivel a spárgaszezon viszonylag rövid és szezonon kívül lehetetlen beszerezni (kivéve konzerv állapotban, de ez említésre sem méltó).  Most krémlevesnek készítettem el, egy tányérnyi tavasz 10 perc alatt :)

 

 

Mi is az a spárga?

A spárga avagy csirág a spárgafélék családjába tartozik, évelő növény, a hajtását fogyasztjuk. Habár legtöbben a színe alapján különböztetik meg (zöld vagy fehér, esetleg lila), mintegy 200 fajtája ismert, a színe csak a hajtás betakarításától függ - a fehér spárgát azelőtt szedik, mielőtt kibújna a földből, a zöldet ezzel szemben már érte napfény. 

 

Miért együk?

A kínai gyógyításban már több ezer évvel ezelőtt felismerték jótékony hatását, köhögéscsillapítóként illetve vízhajtóként már a rómaiak is használták. Egyesek afrodiziákumként is ajánlják. A spárga 92% vizet tartalmaz, emellett azonban rengeteg vitamin, folsav, kálium, foszfor és cink van benne. Mivel a nagy része víz, ezért kalóriatartalma csekély (20 kcal/100 g) és koleszterint sem tartalmaz. Egyszóval nagyon egészséges!

 

Mire figyeljünk a vásárláskor?

A jó spárga friss. Az lenne a legjobb, ha szedés után rögtön az asztalunkra kerülhetne, de ez csak ritkán adatik meg. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy ne legyen fonnyadt, hanem szép feszes, a szára ne legyen fás. Legegyszerűbben úgy lehet ellenőrizni a frissességét, hogy a spárgákat egymáshoz dörzsöljük és ha csikorog, akkor megvehetjük. A zöld spárga legyen élénk zöld, a feje zárt. 

 

Előkészítés

Mindkét fajtánál érvényes, hogy a fás részét el kell távolítani. A legegyszerűbb módszer erre, ha a közepénél és az alsó végénél megfogjuk és eltörjük, így pont a kellő méretű darab válik le. A zöld spárgát nem szükséges hámozni, csak a "pikkelyeket" távolítsuk el róla, a fehéret a tenyerünkre fektetve 2 cm-re a feje alatt kezdve lefelé tisztítsuk. 

 

Hozzávalók:

1 kg zöldspárga

1 kisebb fej hagyma

800 ml zöldség alaplé

egy kevés tejszín

2 evőkanálnyi vaj

olívaolaj

A spárgák fás részét a fent említett módszerrel eltávolítjuk, a fejeket levágjuk, különtesszük. Egy kevés olívaolajon a hagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a spárgadarabokat és együtt tovább pároljuk 2 percig. Felöntjük az alaplével, felforraljuk, forrás után levesszük a tűzről és a kevés (egy csurranásnyi) tejszínnel és a vaj felével összeturmixoljuk. A spárgafejeket a vaj másik felén megfuttatjuk, figyelve arra, hogy roppanósak maradjanak. A spárgafejeket egy tányérba tesszük, ráöntjük a levest, így tálaljuk. Egy kis parmezán nem rontja el :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr136084560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása