A nagy húsvéti sonka-tojás-bárány kombó után a szervezetem sírva könyörgött egy kis zöldségért. Milyen jó, hogy elkezdődött a spárgaszezon! Ilyenkor nálunk minden héten legalább egyszer kerül spárga az asztalra. Sütve, párolva, hollandi mártással, levesnek, zölden vagy fehéren, bárhogy jöhet. Nem tudjuk és nincs is időnk megunni, mivel a spárgaszezon viszonylag rövid és szezonon kívül lehetetlen beszerezni (kivéve konzerv állapotban, de ez említésre sem méltó). Most krémlevesnek készítettem el, egy tányérnyi tavasz 10 perc alatt :)
Mi is az a spárga?
A spárga avagy csirág a spárgafélék családjába tartozik, évelő növény, a hajtását fogyasztjuk. Habár legtöbben a színe alapján különböztetik meg (zöld vagy fehér, esetleg lila), mintegy 200 fajtája ismert, a színe csak a hajtás betakarításától függ - a fehér spárgát azelőtt szedik, mielőtt kibújna a földből, a zöldet ezzel szemben már érte napfény.
Miért együk?
A kínai gyógyításban már több ezer évvel ezelőtt felismerték jótékony hatását, köhögéscsillapítóként illetve vízhajtóként már a rómaiak is használták. Egyesek afrodiziákumként is ajánlják. A spárga 92% vizet tartalmaz, emellett azonban rengeteg vitamin, folsav, kálium, foszfor és cink van benne. Mivel a nagy része víz, ezért kalóriatartalma csekély (20 kcal/100 g) és koleszterint sem tartalmaz. Egyszóval nagyon egészséges!
Mire figyeljünk a vásárláskor?
A jó spárga friss. Az lenne a legjobb, ha szedés után rögtön az asztalunkra kerülhetne, de ez csak ritkán adatik meg. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy ne legyen fonnyadt, hanem szép feszes, a szára ne legyen fás. Legegyszerűbben úgy lehet ellenőrizni a frissességét, hogy a spárgákat egymáshoz dörzsöljük és ha csikorog, akkor megvehetjük. A zöld spárga legyen élénk zöld, a feje zárt.
Előkészítés
Mindkét fajtánál érvényes, hogy a fás részét el kell távolítani. A legegyszerűbb módszer erre, ha a közepénél és az alsó végénél megfogjuk és eltörjük, így pont a kellő méretű darab válik le. A zöld spárgát nem szükséges hámozni, csak a "pikkelyeket" távolítsuk el róla, a fehéret a tenyerünkre fektetve 2 cm-re a feje alatt kezdve lefelé tisztítsuk.
Hozzávalók:
1 kg zöldspárga
1 kisebb fej hagyma
800 ml zöldség alaplé
egy kevés tejszín
2 evőkanálnyi vaj
olívaolaj
A spárgák fás részét a fent említett módszerrel eltávolítjuk, a fejeket levágjuk, különtesszük. Egy kevés olívaolajon a hagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a spárgadarabokat és együtt tovább pároljuk 2 percig. Felöntjük az alaplével, felforraljuk, forrás után levesszük a tűzről és a kevés (egy csurranásnyi) tejszínnel és a vaj felével összeturmixoljuk. A spárgafejeket a vaj másik felén megfuttatjuk, figyelve arra, hogy roppanósak maradjanak. A spárgafejeket egy tányérba tesszük, ráöntjük a levest, így tálaljuk. Egy kis parmezán nem rontja el :)
Utolsó kommentek