Tudom, tudom, nagyon eltűntem az utóbbi időben. A nagy tervem, miszerint a csodás tavaszi és nyári zöldségekből, gyümölcsökből jobbnál jobb dolgokat kreálok és megosztom veletek, egészen pontosan akkor vált semmivé, mikor kiderült, hogy babát várok. Az elején kímélnem kellett magam, így a piacozásról és az órákig tartó főzőcskézésről eleve le kellett mondanom. Aztán jött az, amin a legtöbb kismama keresztülmegy, mégpedig az, hogy egy időre teljesen megváltozott az ízlésem. Egyszerűen teljesen máshogy éreztem mindent. A sótlan sósnak, az édes keserűnek tűnt, és legszívesebben mindent ecettel vagy csilivel ettem volna. Így aztán nem is kísérleteztem sokat. Most egy ideje azonban úgy érzem, visszatért a régi énem, megint van kedvem új ízekkel, textúrákkal kísérletezni. Meg ugye itt az ősz, a piac tele van nagyon izgalmas zöldségekkel, ma az egyik kedvencemet, a sütőtököt turbóztam fel kicsit. Lám, nem csak kávéból lehet cappuccinot készíteni :)
Hozzávalók:
1/2 sütőtök (nekem a Hokkaido a kedvencem, de most csak sima sütőtököt találtam a piacon)
1 evőkanál vaj
1 teáskanál currypasta
1 salotta hagyma vagy egy kisebb fej vöröshagyma
4 dl zöldségalaplé
1 narancs leve
só, darabka szerecsendió
fejenként 3-4 darab garnéla páncélostul
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
olívaolaj
egy darabka gyömbér
2 dl tej
3 dl tejszín
A vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, közben a sütőtököt megpucoljuk, feldaraboljuk, a currypasztával együtt hozzáadjuk a megpárolt hagymához, megpirítjuk. Mikor kis színt kapott, felöntjük a zöldségalaplével és a narancslével, sózzuk és belereszeljük a szerecsendiót.
Miközben a levesünk rotyog, apróra vágjuk a fokhagymát a petrezselyemmel, olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a rákokat páncélostul és pár perc alatt puhára pároljuk őket (a rákot nem szabad sokáig sütni, különben gumis állagú lesz). A rákok páncélját leszedjük, 2 dl tejet és 1 dl tejszínt a darabka gyömbérrel és a páncélokkal felteszünk főni, mikor majdnem forr, levesszük a tűzről, leszűrjük és habverővel vagy tejhabosítóval habosra verjük.
Az időközben puhára főtt sütőtököt a maradék tejszínnel összeturmixoljuk, üvegcsészékbe töltjük, a gyömbéres-rákos tejhabot rákanalazzuk a tetejére és garnélanyársakkal díszítjük.
Éljenek a hűvös őszi esték és a forró levesek!
A Facebookon is megtalálsz :)
Utolsó kommentek