Szombat délután vendégek voltak nálunk: a Nokoncept egyik "fele", Viki a férjével és két tündéri kislányukkal. Mivel a csajok ebéd után otthon még aludtak egyet és azt is tudtuk, hogy túl későig sem tudnak maradni, ezért uzsonnát terveztem. Viki elárulta, hogy a gyerekek imádják a tésztát, így a nagyonparadicsomos tésztasaláta volt a fő elem (paradicsomos pesto, szárított paradicsom, datolyaparadicsom), volt még quiche, padlizsános paprikakrém, tavaszi saláta házi medvehagyma pestos öntettel és fürjtojással, desszertnek pedig vaníliakrém friss eperrel és gluténmentes mandulatallérok.
Eredetileg azt terveztük, hogy csak kitesszük a kajákat és ahogy anyukám viccesen mindig mondta, "mintegy büfé szerűen" mindenki azt eszik, ami tetszik neki, de a végén úgy alakult, hogy mégis körbeültük az asztalt. Beszélgettünk, a gyerekek játszottak, és közben mindenki csipegetett. Egyszerűen csak jól éreztük magunkat...
A mandulatallér receptjéhez kattints a tovább gombra!
Mandulatallérok (gluténmentes):
125 g szeletelt mandula
125 g porcukor
fél citrom reszelt héja
2 csipet vaníliapor (nem vaníliás cukor!)
2 tojásfehérje
25 g vaj
20 g gluténmentes liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével egy tálban keverjük össze, a vajat olvasszuk fel és még melegen adjuk a masszához. Keverjük össze, a tálat takarjuk le folpackkal, tegyük a hűtőbe és min. 4-5 órán keresztül pihentessük. Mikor már a massza jól összeállt, keverjük hozzá a lisztet (a nem gluténmentes változat készülhet sima búzaliszttel is). A sütőt melegítsük fel 150 fokra. Sütőpapírral kibélelt tepsire tegyünk kiskanállal tésztahalmokat egymástól kellő távolságra (a korongok még terebélyesednek a sütőben). A kanál hátával lapítsunk kis tésztakorongokat és süssük kb. 15 percig. Mikor már szép bézs színű a sütink, egy szilikon lapáttal szedjük ki és hagyjuk kihűlni. Kávé mellé, vagy csak úgy ropogtatni szuper!
A következő bejegyzésemben a quiche-sel foglalkozom bővebben: praktikák, trükkök, változatok, érdemes visszanézni!
Utolsó kommentek