Azoknak, akik követték/követik a blogomat, némi magyarázattal tartozom, miért nem írtam mostanában. Egy örökmozgó, mindenre kíváncsi kétévessel élek egy fedél alatt. A főzés legtöbbször abból áll, hogy benézek a hűtőbe, hogy miből lehet maximum fél óra alatt összedobni valamit. Kétéves is legtöbbször ott sertepertél körülöttem, kérdez, szagol, belenyúl, borsot őröl vagy csak éppen kipakolja a lábasokat, amiből akadálypályát épít nekem a konyhapadlón. Ezért arra, hogy a receptet leírjam, az ételt szépen tálaljam és még le is fotózzam, sajnos legtöbbször nincs lehetőség. A következő ciabatta recept is kétéves-kompatibilis, ugyanis 5 perc összeállítani és kelesztés után (egy játszóterezésnyi idő, felnőtt mértékegységben kb. 2-2,5 óra) 25 perc alatt meg is sül.
Hozzávalók:
600 g fehér liszt + pici a tepsire
500 ml langyos víz
2 kk só
1/3 kocka friss élesztő
maréknyi dió durvára vágva
1 kk őrölt rozmaring
olívaolaj
Az élesztőt a langyos vízben feloldjuk. A diót durvára vágjuk és egy serpenyőben megpirítjuk. A lisztet a sóval és a rozmaringgal összekeverjük. Az élesztős vizet hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük. Egy ragacsos, leginkább sűrű nokedlitészta állagú masszát kapunk. Addig keverjük, amíg a tészta homogén lesz és elválik a tál oldalától. Hozzáadjuk a diót. Egy olívaolajjal kikent tálba átöntjük, leterítjük egy tiszta konyharuhával és jöhet a kelesztés. Mikor megkelt, a sütőt előmelegítjük 250 fokra. Lisztes kézzel kettészedjük a tésztát, csavarunk rajta egyet és a kilisztezett tepsire helyezzük két hosszúkás kenyérkét formázva. Mikor betoljuk a tepsit a sütőbe, levesszük a hőmérsékletet 220 fokra, így sütjük 25 percig. Mikor megsült, rácsra tesszük, úgy hagyjuk kihűlni (Már amennyire lehet, mert általában térülök-fordulok és a fele már hiányzik. Langyosan, vajjal vagy egy kis házi májpástétommal.... Hmmmm...)
A facebookon is megtalálsz.
Utolsó kommentek