Tudom, hogy nem egy klasszikus böjti étel, de a hentesnél megláttam a kacshájat és eszembe jutott a múltkori etyeki kirándulásunk. Sütött a nap, egy nagy séta és pár pohár vörösbor után, amit egy teraszon, hintaszékben ittunk meg, betértünk az egyik pincébe, ahol az asztalon friss ropogós töpörtyű várt minket. Jól belaktunk belőle, nagyon jólesett, ücsörögtünk volna még ott, csak miután a cigányzenekarnak a szomszéd asztaltól elkezdték üvölteni, hogy "Az árányesőt, Gazsi!", gyorsan elmenekültünk. Még szemeztünk a pince melletti árus töpörtyűjével, de aztán úgy döntöttem, inkább én készítem el. A recepthez kattints a tovább gombra!
Hozzávalók:
1 kg bőrös kacsaháj
3 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
kevéske tej
A kacsahájat megtisztítjuk, egy csipesszel kiszedegetjük a maradék tollat, felkockázzuk kb. 3*3 centis darabokra. Egy teflon edénybe kb. 0,5 dl vizet öntünk, beletesszük a kacsahájat és lassú tűzön elkezdjük kiolvasztani belőle a zsírt. Hozzádobunk 3 gerezd kés lapjával kilapított fokhagymagerezdet héjastul, megborsozzuk, majd hagyjuk rotyogni. Mikor elkezd pirulni kb. egy óra elteltével, egy-két darabot hozzányomunk az edény falához, hogy megnézzük, kiolvadt-e már belőle a zsír. Akkor jó, ha már nem serceg. Ekkor már folyamatosan kevergetjük, hogy oda ne égjen, de szépen piruljon. Mikor már szép barnás-pirosas a színe, leöntjük róla a zsírt (én egy szűrön keresztül csatos üvegbe töltöttem) és pár csepp tejet öntünk rá, majd gyorsan befedjük az edényt, nehogy a gőz megégessen. A tej segít neki, hogy jó ropogós legyen. Gondolom, nem kell túlragoznom, hogy tálaljuk, fehér kenyér, lila hagyma, stb.
1 kg hájból kb. 1 liter zsír és 10-15 dkg töpörtyű lesz.
Utolsó kommentek