Ritkán eszünk sertéshúst, ha már veszek, inkább a sovány sertésszüzet választom. Alacsony zsírtartalma miatt egészségesebb, mint a sertés többi része, de ez a tulajdonsága egyben a hátránya is lehet, mivel sütés közben nagyon gyorsan kiszáradhat és gyakorlatilag ehetetlen lesz. Profi éttermekben a szüzet általában sous vide technológiával készítik el (vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten), a benne lévő zsírok és nedvek nem tudnak kiszökni, ezáltal isteni szaftos lesz a végeredmény. Sajnos nekem nincs itthon sous vide gépem (bárcsakbárcsak lenne), de a következő elkészítési mód segítségével hasonlóan puha és rózsaszín húst érhetünk el.
Hozzávalók 4 személyre:
2 db 30 dkg sertésszűz
friss rozmaring
fokhagyma
80 dkg sárgarépa
darabka friss gyömbér
1 db piros chili
40 dkg zöldborsó (fagyasztott)
wasabi paszta (nagyobb boltokban, ázsiai üzletekben kapható)
zöldségalaplé (ha nincs a hűtőben készen, bio zöldségleves kocka is használható)
vaj
só, bors
A sertésszüzet lehártyázzuk, min. 6 órára 6%-os sóoldatba (6 dkg só + 1 liter víz) helyezzük és a hűtőben pihentetjük. 6 óra elteltével kivesszük a pácléből, alaposan lemossuk, szárazra töröljük. A sütőt 100 fokra előmelegítjük. A húst borsozzuk és forró serpenyőben 2 gerezd szétlapított fokhagymával és egy ág friss rozmaringgal hirtelen, pár perc alatt addig sütjük, míg kérget kap, majd szorosan alufóliába csavarjuk és 20 percre a sütőbe tesszük.
A répát megpucoljuk, daraboljuk és egy darabka vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a megpucolt gyömbért (kb. 2 cm-es darab) a kimagozott chilit, egy fél pohár alaplevet, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
A zöldborsót szintén egy kis vajon megfuttatjuk, felöntjük egy kevés alaplével, hozzáadjuk a wasabi pasztát, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
A kétféle zöldségpürét turmixoljuk, a répához hozzáadunk egy kanálnyi vajat és úgy pürésítjük, majd átpasszírozzuk.
A húst kivesszük a sütőből, forró serpenyőben újból körbesütjük majd pár percig pihentetjük, hogy a levek átjárják és finom szaftos maradjon.
Utolsó kommentek