FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.04.07. 12:27 Orbán Katica

Sertésszűz, gyömbéres répa, wasabis borsó

Címkék: répa sertés wasabi gyömbér chili zöldborsó sertésszűz sous vide szaftos hús

 

szuz-3.jpg

Ritkán eszünk sertéshúst, ha már veszek, inkább a sovány sertésszüzet választom. Alacsony zsírtartalma miatt egészségesebb, mint a sertés többi része, de ez a tulajdonsága egyben a hátránya is lehet, mivel sütés közben nagyon gyorsan kiszáradhat és gyakorlatilag ehetetlen lesz. Profi éttermekben a szüzet általában sous vide technológiával készítik el (vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten), a benne lévő zsírok és nedvek nem tudnak kiszökni, ezáltal isteni szaftos lesz a végeredmény. Sajnos nekem nincs itthon sous vide gépem (bárcsakbárcsak lenne), de a következő elkészítési mód segítségével hasonlóan puha és rózsaszín húst érhetünk el.

Hozzávalók 4 személyre:

2 db 30 dkg sertésszűz

friss rozmaring

fokhagyma

80 dkg sárgarépa

darabka friss gyömbér

1 db piros chili

40 dkg zöldborsó (fagyasztott)

wasabi paszta (nagyobb boltokban, ázsiai üzletekben kapható)

zöldségalaplé (ha nincs a hűtőben készen, bio zöldségleves kocka is használható)

vaj

só, bors

A sertésszüzet lehártyázzuk, min. 6 órára 6%-os sóoldatba (6 dkg só + 1 liter víz) helyezzük és a hűtőben pihentetjük. 6 óra elteltével kivesszük a pácléből, alaposan lemossuk, szárazra töröljük. A sütőt 100 fokra előmelegítjük. A húst borsozzuk és forró serpenyőben 2 gerezd szétlapított fokhagymával és egy ág friss rozmaringgal hirtelen, pár perc alatt addig sütjük, míg kérget kap, majd szorosan alufóliába csavarjuk és 20 percre a sütőbe tesszük. 

A répát megpucoljuk, daraboljuk és egy darabka vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a megpucolt gyömbért (kb. 2 cm-es darab) a kimagozott chilit, egy fél pohár alaplevet, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk.

A zöldborsót szintén egy kis vajon megfuttatjuk, felöntjük egy kevés alaplével, hozzáadjuk a wasabi pasztát, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. 

A kétféle zöldségpürét turmixoljuk, a répához hozzáadunk egy kanálnyi vajat és úgy pürésítjük, majd átpasszírozzuk. 

A húst kivesszük a sütőből, forró serpenyőben újból körbesütjük majd pár percig pihentetjük, hogy a levek átjárják és finom szaftos maradjon. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr685974472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása