FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.04.01. 13:49 Orbán Katica

Zöldfűszeres árpagyöngy rizottó pirított csirkemájjal

Címkék: medvehagyma rizottó csirkemáj gersli árpagyöngy

 

 _DSC3660-2.jpg
 

A rizottó eredetileg rizsből, mégpedig speciális rizottórizsből (arborio vagy carnaloni) rizsből készül. Az alaprecept szerint a fehérbort és az alaplevet folyamatos kevergetés mellett addig adagoljuk a rizsre, amíg egy krémes, ugyanakkor al dente állagú rizottót kapunk. Ugyanezt az eredményt elérhetjük árpagyönggyel, más néven gerslivel is, én most egy tavaszi zöldfűszeres változatot készítettem el. A recepthez kattints a tovább gombra!

 

Hozzávalók:

egy bögrényi árpagyöngy (gersli)

1 fej vöröshagyma

900 ml csirke- vagy zöldségalaplé

75 ml száraz fehérbor

75 g vaj

olívaolaj

frissen reszelt parmezán

egy csokor medvehagyma

fél csokor petrezselyem

15 dkg csirkemáj 

 

Az olívaolajat és a vaj felét felmelegítjük és az apróra vágott hagymát puhára pároljuk benne. A megmosott árpagyöngyöt beletesszük, megkeverjük, hozzáadjuk a fehérbort és addig kevergetjük, amíg az árpagyöngy fel nem issza.  Egy merőkanálnyi forró alaplevet hozzáadunk és ezzel is addig kevergetjük, míg magába nem szívja. A folytonos kevergetés nagyon fontos, mivel ezzel oldjuk le a keményítőt a szemekről és ez adja meg a rizottó állagát. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a gersli krémes állagú lesz, de a szemek még feszesek maradnak. A medvehagymát és a petrezselymet leforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük (így megmarad a szép zöld színük) és apróra vágjuk vagy összeturmixoljuk.  A zöldfűszereket, a parmezánt és a maradék vajat hozzáadjuk a rizottóhoz és összeforraljuk. 

A csirkemájat megtisztítjuk, kevés kacsazsírban hirtelen megsütjük, hogy kapjon egy kérget kívül, de a belseje még krémes maradjon. Sózzuk, borsozzuk. Petrezselyemolajjal és friss zsázsával tálaljuk.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr885889036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása