FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.06.16. 18:02 Orbán Katica

Lisztmentes csupacsoki torta

Címkék: csokoládé gluténmentes tonkabab lisztmentes

_DSC4175.jpg

A férjemnek nemrég szülinapja volt. Két dolgot kellett figyelembe vennem a tortánál: mivel hétvégén volt a nagy nap, már előre el szerettem volna készíteni és a nagy napon elővarázsolni a mélyhűtőből, valamint én is szerettem volna belőle enni, ezért az is fontos volt, hogy lisztmentes legyen :). A négy alap összetevőt (csokoládé, vaj, tojás, porcukor) egy kis tonkababbal bolondítottam meg, ami egy kis vaníliás, marcipános ízt adott neki. A végeredmény egy nagyon egyszerű, nagyon finom és nagyon csokis sütemény lett.

De mi is az a tonkabab?

A tonkabab a pillangósvirágúak családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos tonkafa vagy kumarunafa mandulaformájú termése. Különleges aromája miatt, mely leginkább a vanília, keserű mandula, ánizs és fahéj keverékére emlékeztet, a gasztronómia mellett a parfümiparban illetve a dohányiparban pipadohány előállításánál is előszeretettel használják. Desszertek készítésénél a sütemények, kekszek tésztájába kis mennyiséget reszelhetünk, habos édességeknél rumba áztathatjuk vagy tejben, tejszínben pár percig felfőzhetjük.

Kumarin tartalma miatt (ami a fahéjban is megtalálható) egyes országokban betiltották a használatát, az Európai Unió országaiban desszertek esetében 5mg/kg tonkabab engedélyezett.

Dél-Amerikában a tonkababnak vágykeltő, illetve gyógyító hatást tulajdonítanak, ezért amulettbe foglalják, pénztárcába téve pedig sikert, gazdagságot remélnek tőle.

Hozzávalók:

200 g jó minőségű csokoládé (legalább 70%-os)

200 g vaj

200 g porcukor

5 tojás

egy 1/2 tonkabab (elhagyható)

kikenéshez darabka vaj, kevés kakaópor

díszítéshez mandulaforgács, csokoládépasztilla

Elkészítés:

A  csokoládét darabokra törjük, vízgőz felett a kisebb kockára vágott vajjal lassan megolvasztjuk. Közben a porcukor felét a tojások sárgájával sokáig habosra keverjük, a fehérjéket egy másik tálban habbá verjük és mikor már elég kemény a hab, lassanként hozzáadjuk a porcukor másik felét. A megolvadt vajas csokoládét hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, belereszeljük a tonkababot, óvatosan összekeverjük a habosra vert cukros tojássárgájával, majd még óvatosabban beleforgatjuk a fehérjehabot. egy kivajazott, kakaóporral kiszórt tortaformába öntjük és 170 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Epres, málnás tejszín- vagy mascarponehabbal vagy citromos joghurtkrémmel tálaljuk.

A Facebookon is megtalálsz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr86260227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása