FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.03.25. 16:48 Orbán Katica

Kacsamell. Édesburgonya. Pasztinák.

Címkék: kacsa kacsamell kacsazsír édesburgonya pasztinák paszternák batáta

_DSC3188-2.jpg

Imádom a kacsamellet. Egyszerű, de nagyszerű. Elsőre ördöngösségnek tűnik elkészíteni, de tényleg nem az. Csak jó minőségű hús kell hozzá, és garantált a siker. Én a kisebb kacsamelleket szeretem, sokkal  porhanyósabb lesz a végeredmény. Most pasztinákpürével és édesburgonyával készítettem el, a pasztinák különleges íze és az édesburgonya édessége remekül kiegészítik a kacsamellet.

A recepthez kattints a tovább gombra!

 

Hozzávalók:

2 db kb. 20-25 dekás kacsamell

0,5 kg pasztinák

2 nagyobb édesburgonya

alaplé 

5-6 dkg vaj

méz

só, bors

rozmaring 

fokhagyma

 

A kacsamellet megmossuk, konyhai törlővel megszárítjuk, a bőrét egy nagyon éles késsel beirdaljuk (vigyázzunk, hogy a húsba nehogy belevágjunk) és  hagyjuk kicsit akklimatizálódni :) A pasztinákot megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk (nem kell túl akkurátusan, úgyis pép lesz belőle) és 2 dkg vajon egy kevés alaplével, sóval, borssal fedő alatt puhára pároljuk.

Miközben a pasztinák párolódik, megpucoljuk az édesburgonyát, apró kockára vágjuk és egy kanálnyi vajon megpirítjuk, hozzáadunk egy kiskanálnyi mézet és mikor már egy picit karamellizálódott, felöntjük annyi alaplével, hogy éppen ellepje. Pici só hozzáadása után közepes lángon hagyjuk rotyogni addig, amíg a lé el nem párolog és az édesburgonyánk szép fényes bevonatot kap.

Míg ez megtörténik, a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kacsamellet sózzuk, borsozzuk és bőrével lefelé egy nagyon forró serpenyőbe helyezzük. Nem kell alá zsiradék, mert a bőréből pár másodpercen belül csak úgy folyik ki a finom kacsazsír. Tehetünk mellé a serpenyőbe egy rozmaringágat és két gerezd fokhagymát héjastul kilapítva. Mikor a bőre megpirul, óvatosan leöntjük a serpenyőből a zsírt és megfordítjuk a kacsamellet, majd további 4-5 percig sütjük. Ezután betesszük a sütőbe és 15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve kb. 5 percig pihentetjük a húst.

Míg a kacsamell pihen, összeturmixoljuk a pasztinákot egy darabka hideg vajjal (annál krémesebb lesz, minél több vajat teszünk hozzá) és egy sűrű szitán átpasszírozzuk. A pasztinákpürét egy cikkcakkos habkártyával széthúzzuk a tányéron, ráhelyezzük a vékony szeletekre vágott kacsamellet, az édesburgonya kockákat és egy pohár finom borral tálaljuk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr385878621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása