FŐZÉSTERÁPIA

Utolsó kommentek

2014.04.17. 09:00 Orbán Katica

Quiche

Címkék: szalonna quiche francia konyha

 

_DSC3896-3.jpg

A francia konyháról sokaknak a drága és falatnyi elegáns étel jut eszébe egy nagy tányéron, pár csepp mártással. Pedig a francia gasztronómia ennél sokkal egyszerűbb és tartalmasabb ételeket is kínál. A különböző egytálételekben rengeteg zöldséget, zöldfűszert használnak, gondoljunk csak például a provance-i eredetű ratatouille-ra, de a húsos ételek is nagyon népszerűek, mint például a coq au vin (kakas borban) vagy a cassoulet,  ami egy sűrű babos egytálétel disznóhússal és kolbásszal. 

A francia konyha egyik legnépszerűbb és legjobban variálható étele a Lotaringiából származó quiche, ami egy omlós tészta alapú sós pite fűszeres-tojásos-tejszínes (ideális esetben creme fraiche) feltéttel.  Eredetileg kenyértésztából készült, mai, omlós tésztás változatát a XIX. század óta készítik.  A neve a német Kuchen szó elzászi Küchel változatából származik.  A klasszikus quiche lorraine hagymával és húsos szalonnával készül, de népszerű a spenótos (florentine), paradicsomos (provencale) vagy a sajtos változat is. De lehetőségeink határtalanok: készíthetjük zöld spárgával, a spenótot ízesíthetjük kéksajttal, de mehet rá brokkoli, gomba vagy hús is. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, uzsonnára, előételként vagy főételként egy leves után salátával.

A recepthez kattints a tovább gombra!

 

Hozzávalók:

250 g liszt

1 tojás 

150 g hideg vaj

1 evőkanál jéghideg víz

csipetnyi cukor

 

a töltelék:

200 g füstölt húsos szalonna (ha van rá módunk, lardons-t szerezzünk be hozzá)

kb. 10 cm-es darab póréhagyma

1 vöröshagyma

2 tojás

200 ml zsíros tejszín (ideális esetben creme fraiche)

szerecsendió, só, bors

100 g jó minőségű reszelhető sajt (a világért sem trappista!!)

 

A lisztet átszitáljuk, beleütjük a tojást és a vajjal, sóval, csipetnyi cukorral összegyúrjuk. Mikor félig összeállt a tészta, hozzáadjuk a vizet és addig gyúrjuk, míg egy sima felületű tésztát kapunk. Fóliába tekerjük és betesszük a hűtőbe pihenni fél órára.

Közben elkészítjük a tölteléket: a csíkokra vágott szalonnát lepirítjuk, kivesszük a serpenyőből és a visszamaradt zsírban megpároljuk a karikára vágott póréhagymát és az apróra vágott hagymát. Egy edényben összekeverjük a tejszínt a tojásokkal, szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük.

A tésztát kinyújtjuk, piteformába helyezzük és villával megszurkáljuk. Sütőpapírral letakarjuk rá és megszórjuk babbal,  így tesszük be a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Ez az úgynevezett vaksütés, ami meggátolja, hogy felhólyagosodjon a tésztánk. Vegyük ki a sütőpapírt és a nehezékként szolgáló babot és süssük a pitetésztát további 6-7 percig. Ez az elősütés arra szolgál, hogy a tészta ne ázzon át a tölteléktől. 

Az elősütött tésztára rászórjuk a szalonnát és meglocsoljuk a tejszínes-tojásos keverékkel, megszórjuk a reszelt sajttal és további 20 percig sütjük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozesterapia.blog.hu/api/trackback/id/tr706045124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása