Mindig sikerül, nagyon egyszerű és 5 percet kell csak szánni az előkészületekre, a többit már a sütő megoldja helyettünk. Természetesen itt is nagyon fontos, hogy milyen csirkéből készítjük. Én a hagyományos tartásút vagy a tanyasit ajánlom, semmi esetre sem a hormonnal agyonpumpált, antibiotikumon nevelt sápadt műcsirkét. Érdemes egy kicsivel többet költeni rá, az első falatnál észre fogjuk venni, mennyivel szaftosabb, ízesebb a boldog csirke húsa. A piacon legyünk óvatosak, mert néha próbálnak minket becsapni holmi ételfestékkel megszínezett ipari szárnyassal, amit tanyasiként akarnak ránk sózni tripla áron.
Hozzávalók:
egy 1,5 kg-os csirke
5-6 zsályalevél
1 citrom
só
vaj
A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A csirkét megmossuk, papírtörlővel kívül-belül megszárítjuk, egy evőkanál sóval bedörzsöljük. A hasüregébe beletesszük a citromot és a bőre alá a zsályaleveleket óvatosan belecsúsztatjuk vigyázva arra, hogy ne szakadjon el a bőre. A lábait a melle alatt szorosan összekötjük konyhai zsineggel, így megakadályozzuk, hogy ez a kényes rész kiszáradjon. Betesszük a sütőbe és hagyjuk sülni 50-60 percig. Nem teszünk alá zsiradékot vagy vizet, mert a bőréből a kellő mennyiségű zsiradék hamar kiolvad, a víz pedig csak felesleges gőzt termelne.
Mikor már szép pirosra sült a csirkénk, kivesszük a sütőből és pár percig pihentetjük, a saját levével vagy kis olvasztott vajjal meglocsoljuk. És akkor jöjjön Dominique Bretodeau és az ő híres csirkedarabolós rituáléja. (Kedvet is kaptam, hogy megnézzem az Amelie-t százhuszonhatodjára is :) :
Utolsó kommentek