A hétvégén nagyot kirándultunk ebben a csodás tavaszi időben. Eredetileg azt terveztük, hogy elmegyünk Szilvásváradra és a környéken sétálunk egyet, kisvasutazunk, piknikezünk, friss levegőt szívunk és este hazajövünk. Aztán annyira jól éreztük magunkat, hogy valahogy egyáltalán nem akaródzott visszajönni Budapestre, így spontán úgy döntöttünk, hogy Egerben alszunk és másnap megnézzük Lillafüredet is. Itt a központból kisvasúttal kizötyögtünk a végállomásig (Garadna), ott aztán rájöttünk, hogy igazából nem sok látnivaló van, így a patak mentén visszaindultunk Lillafüredre. Már az odaúton kinéztük magunknak a kisvasútból a patakparti pisztrángtelepet és mivel éppen dél körül értünk oda és a nagy sétában megéheztünk, ott ebédeltünk.
Az 1932-ben alapított pisztrángtelep a Garadna-völgyben fekszik. A telep medencéiben szökőkútként bugyog a kristálytiszta vizű, télen-nyáron 8-9 fokos Margit-forrás, mely kiváló életkörülményeket biztosít a halaknak. A pisztráng ugyanis kizárólag tiszta, oxigéndús vízben él, szennyezett vízben hamar elpusztul, ellentétben az itthon is kapható, alacsony ára miatt kedvelt pangáziusszal, ami gyakorlatilag mocsári körülmények között is megél és mindent hajlandó felfalni. A lillafüredi telepen az őshonos sebes pisztráng mellett, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a gyorsaságáról, hanem a sebszerű foltjairól kapta a nevét, szivárványos illetve aranypisztrángot is tenyésztenek és dolgoznak fel. A sebes pisztrángot már csak itt tenyésztik nagyobb tételben és innen jut el a ország több horgászvizébe és hegyi patakjába.
A telep halsütödéje, az Erdei Halsütöde nagyon hangulatos, az erdő szélén, a patakparton fekszik, nyáron zöld lombok alatt fogyaszthatjuk el a kétféleképpen elkészített pisztrángot. A füstölt változathoz a halakat először egy titkos, 12 fűszerből álló páclében hagyják egy éjszakán keresztül, majd bükkfa és fűrészpor hideg füstjén aranysárgára füstölik. A sült halat először 2 féle lisztben és 8 féle fűszerben megforgatják, majd aranybarnára sütik. Mi természetesen mindkettőt megkóstoltuk és arra jutottunk, hogy egyértelműen a füstölt a nyerő. Kívül ropogós, belül kellemesen szaftos hús, tökéletes fűszerezés, lágy füstös íz. A sült hal is nagyon finom, a bundája ropogós, nem zsíros, a húsa tiszta ízű, de nem járták át kellőképpen a fűszerek. A köretként választható burgonya sajnos zacskós bolti áru, pedig borzasztóan sokat dobna az élményen egy jó krumpliból készült házi sült krumpli. A hal mellé nagyon passzol a fokhagymás mártás és ha nem söröztünk volna be előző este, egy pohárka fehér bort is megittunk volna hozzá :) Külön pont jár a gyors, pontos és kedves kiszolgálásért.
Megközelíthetőség:
- Kisvasúttal Lillafüredtől a Közép-Garadna megállóig
- Gyalog Lillafüredtől kb. fél óra séta a Hámori-tó mellett Ómassa felé
- Lillafüredtől óránként indul a 15-ös busz Ómassa felé, a Pisztrángkeltető megálló közvetlenül a telep előtt található
A galéria megnyitásához kattints a képre!
Utolsó kommentek